Laita koti ansaitsemaan taskurahaa

Laita koti ansaitsemaan taskurahaa

Asunnon suoranaisen myynnin lisäksi on useita keinoja joilla asunnon voi laittaa ansaitsemaan lisää taskurahaa omistajalleen. Vanhanaikaisin näistä on varmasti kodin täydellinen pidempiaikainen vuokraus,omistajan asuessa muualla. Niille joille tämä ei sovi, on kuitenkin tarjolla useita muitakin vaihtoehtoja lisätulojen tienaamiseen.

Kodin vuokraus asuntona

Jos kotia lähtee vuokraamaan perinteisesti pitkäaikaisen sopimuksen kanssa, omistajan kannattaa ottaa laki ja vero kiemuroista tarkasti selvää ennen sopimuksen allekirjoittamista. Ehdot voidaan sopia sekä vuokranantajalle että vuokraajalle sopiviksi, ja yksilölle tai perheelle vuokraamisen lisäksi asuntoja voidaan vuokrata esimerkiksi kimpassa asuvalle opiskelija porukalle. Ennen vuokralaisten hankkimista kannattaa miettiä mikä sopii itselleen parhaiten. Haluatko pitkäaikaisen asujan, jonka sopimus rullaa vuodesta toiseen, vai ottaisitko taloosi mieluummin opiskelijoita, jotka vaihtuvat muutaman vuoden välein. Pidempiaikaiset vuokralaiset takaavat jatkuvan tulonlähteen, lyhyemmät sopimukset antavat vuokranantajalle enemmän joustavuutta. Jos asunnon omistaja haluaa asua itsekin asunnossaan, myös sen alivuokraus on hyvä mahdollisuus. Usea suuremman asunnon omistaja vuokraa vaikkapa makuuhuoneen opiskelijalle lyhytaikaisena ratkaisuna. Pidempiaikaista alivuokra sopimusta tekevät usein päätyvät tekemään asunnon sisustus ratkaisuissa muutoksia, jotka takaavat alivuokralaiselle maksimimäärän itsenäisyyttä ja omaa rauhaa. Näitä voivat olla esimerkiksi oma vessa, kylpyhuone, keittiö, tai vaikkapa suoraan vuokralaisen tiloihin avautuva ulko ovi. Paitsi asunnossa majailevien yksityisyyteen, nämä päätökset vaikuttabat myös mahdollisiin vuokratuloihin. Viime aikoina erityyppisistä lyhytaikaisista vuokra ratkaisuista on tullut myös hyvin suosittuja. AirbnB sivuston kautta matkailijat voivat vuokrata itselleen asuntoja ympäri maailman, ja suomalainenkin asunnon omistaja voi laittaa helposti oman kämppänsä sivuille tarjolle. Halutessaan kämppäänsä voi toki vuokrata lomalaisille myös ilman sivuston apua, mutta moni tuntee että AirbnB:n ja sen tyyppisten palveluiden siivous, ilmoitus, ja vakuutuspalvelut tekevät heidän elämästään helpompaa. Jos asut perus asunnossa pienemmässä kaupungissa jonne ei välttämättä yllä suunnattomia määriä lomalaisia, kannattaa ottaa selvää onko alueella majoitus tarpeita esimerkiksi vuosittaisten festivaalien tai kongressien aikana. Jos asut suositulla alueella, etkä tarvitse välttämättä käteis tuloja, asunnonvaihto saattaisi olla varteenotettava vaihtoehto. Näissä ratkaisuissa kaksi yksityisasunnon omistajaa vaihtaa kämppiä loman ajaksi, näin päästen tutustumaan toistensa kotiseudulle pienin kustannuksin. Esimerkiksi Love Home Swap -sivusto ottaa Suomalaisia asuntoja listoilleen.

Muita ansainta tapoja

Jos oman kodin vuokraaminen ventovierailta ei tunnu siitä ansaitun rahan arvoiselta, omistaja voi miettiä muita keinoja täydentää taskujaan. Yksi itsestäänselvistä keinoista on kodin käyttäminen bisneksen tekemiseen, ja näin toimitila vuokrissa säästäminen. Kotitoimistosta saa myös etuja yksityisyrittäjän verotuksessa, ja toimija säästä myöskin omissa matkakuluissaan. Yksi suurempiin koteihin hyvin sopivista bisneksistä on Bed & Breakfast majoituspalvelu. Palveluntarjoaja voi rajoittaa helposti milloin hän ottaa kotiinsa maksavia vieraita, ja kuinka pitkiä nämä vierailut voivat olla. Bed & Breakfast voi pyörittää ympäri vuoden, loma sesonkiaikana, tai vaikkapa kaupungissa järjestettävien festareiden kanssa ajoittain. Suhteellisen isoon puutarhan omistavat voivat laittaa myös kodin ulkotilan ansaitsemaan rahaa. Puutarhassa voi kasvattaa vihanneksia ja marjoja, joita saa helposti myytyä joko omalle lähipiirille, tai ammattimaisemmin kaupungin torilla. Kesäisin valokuvaukselliset ympäristöt ovat suosittuja myös juhlakäytössä, ja järven rannalla sijaitsevasta mökistä voi pienellä vaivalla tehdä ulkopuolisille vuokrattavan hääpaikan. Jos oma koti on jotenkin erikoinen, sitä voi tarjota myös elokuva, televisiosarja, ja valokuvaus käyttöön. Liikkuvan kuvan palveluihin ilmoittautyumisesta voi ottaa yhteytytä vaikkapa Suomen elokuvakomissioon, tai elokuvasäätiöön, jotka osaavat ohjata oikeille urille. Kuvausten vaatimukset, ja sitämukaa niistä maksettavat palkkiot, vaihtelevat muutamasta helposta ulko kuvasta, koko kämpän käyttämiseen pitkäaikaisessa televisiosarjassa. Ennen  kuvauspaikaksi ilmoittautumista kannattaa miettiä minkälaista yksityisyyden uhrausta on valmis käymään läpi.

Muita ansainta tapoja

 

 

 

Jaa:

Saatat myös pitää …