Mitä sinun tulisi tietää ennen talon ostamista

Mitä sinun tulisi tietää ennen talon ostamista

Talon osto on asia, joka tulee monelle eteen jossain vaiheessa elämää. Asia on kuitenkin elämää mullistava suuri päätös, jota ei kannata tehdä hätiköiden. Ensin kannattaa selvittää muutamia asioita, jotka helpottavat kaupantekoa huomattavasti. Joistain asioista kannattaa olla tietoinen ennen kuin kirjoitat nimesi sopimuspapereihin. Suosittelemme lukemaan nämä vinkit ennen kuin lähdet etenemään talokauppojen kanssa.

Ensin tulee tietenkin miettiä, mitä tarvitset. Mietittäviä asioita ovat tarvitsemasi talon koko, oma taloudellinen tilanteesi ja maksukykysi. Lisäksi asukkaalle tulee talon oston myötä maksettavaksi erilaisia kuluja. Nämä kannattaa selvittää hyvissä ajoin etukäteen, jotta selviät ilman suurempia yllätyksiä.

Rahoituspuoli

Talo tulee tietenkin kustantaa, joten yksi ensimmäisistä hoidettavista asioista on neuvottelu pankin kanssa. Pankin kanssa voit selvittää, kuinka paljon sinun on mahdollista saada asuntolainaa. Lainan maksun jälkeen tulisi elämiseen jäädä riittävästi varoja. Monesti maksuerä lasketaan olevan maksimissaan kolmasosa kuukausituloista. Näin lainan maksuerä ei vie tuloista liian suurta siivua. Tämän päätöksen kanssa voit valita juuri sinulle sopivan talon. Talomyyjät kuitenkin haluavat suoria tarjouksia, jotta voivat tehdä päätöksen, kenelle talo myydään. Ethän halua menettää unelmiesi taloa sen vuoksi, että osto pitkittyy siksi, ettei lainaa ole vielä neuvoteltu.

Kulujen selvittäminen

Etsiessäsi taloa tulisi sinun olla tietoinen esimerkiksi erilaisista lämmitystavoista ja niiden kustannuksista. Moni kokee ensimmäisen talven aikana ikävän yllätyksen saadessaan suuren sähkölaskun siksi, ettei lämmitystapaa ole mietitty läpi, vaan on pysytelty talossa jo valmiiksi olleessa sähkölämmityksessä. Monia muitakin lämmitystapoja on olemassa ja niistä onkin hyvä lukea runsaasti tietoa ennen kaupantekoa. Sähkölämmityksen tueksi voidaan ottaa muita lämmitysmuotoja, jotka voivat pienentää sähkölaskua.

Selvitä mahdollinen remontin tarve. Remonttikulut riippuvat aina tehdyn työn laajuudesta. Putki- ja sähköremontit ovat aikaa ja rahaa vieviä remontteja, jotka voivat viivästyttää taloon muuttoa. Toisaalta talo voidaan ostaa edullisempaan hintaan, mikäli se on remontin tarpeessa. Jos talo sijaitsee vuokratontilla, tulee tästä tietenkin talon ostajalle säännöllisiä kuluja. Omalla tontilla vuokrakuluja ei luonnollisesti ole, mutta sen sijaan kiinteistövero kuuluu talon omistajalle.

Asuinalue

Millaisesta asuinympäristöstä unelmoit? Haluatko asua rauhallisella alueella, luonnon keskellä vai haaveiletko muutosta vilkkaalle asuinalueelle, jolla asuu paljon muitakin perheitä? Mieti, millaisessa ympäristössä haluat asua ja millaisia vastuita olet valmis kantamaan talon omistajana. Jos kyseessä on useamman talon asuinalue, voidaan tietyt vastuut yleensä jakaa naapureiden kesken. Jos omakotitalolla on oma piha tai tontti, tulee omistajan suoriutua alueen hoidosta itse.

Asuinalue

Taloa ympäröivällä alueella kannattaa ehdottomasti käydä ajelemassa, jotta saat yleiskuvan alueesta. Tärkeitä asioita voi olla lähikaupan sijainti, koulutiet tai yleisesti alueen ilme ja kunto. Tulethan mahdollisesti viettämään loppuelämäsi kyseisellä alueella ja on harmi, jos paikka ei olekaan viihtyisä tai siellä ei ole tarvitsemiasi palveluita. Toki lähipalvelut on aina ilmoitettu talon myynti-ilmoituksessa, mutta näin saat konkreettisen kuvan. Kun olet valinnut mieleisesi talon, tulisi talon kunto tarkistuttaa huolellisesti. Kuntokartoituksessa talo käydään läpi ja siinä ilmoitetaan kaikki remonttia kaipaavat kohteet tai alueet. Kuntokartoituksen on tarkoitus olla puolueeton. Se jää useimmiten talon myyjän järjestettäväksi. Joskus ostaja ja myyjä voivat jakaa kartoituksesta aiheutuneet kulut puoliksi. On hyvä muistaa, että kuntokartoituksesta tehdyt asiakirjat jäävät maksajan omistukseen. Muista kysyä kuntotarkastajalta tämän koulutuksesta sekä kokemuksesta. Kuntotarkastajilla on asuntokaupan kuntotarkastajan pätevyys ja lisäksi moni kuntotarkastaja on insinööri tai rakennusmestari. Älä hyväksy kuntotarkastajaa, jolla ei ole minkäänlaista kokemusta rakentamisesta.

Jaa:

Saatat myös pitää …