Muista nämä, ennen ensimmäisen asunnon ostoa

Muista nämä, ennen ensimmäisen asunnon ostoa

Asunnon osto on yksi tärkeimmistä asioista elämässä ja siihen säästetään rahaa monta vuotta. Unelma asuntoa on jo aloitettu suunnittelemaan, heti ensimmäisen työpaikan saatua ja muutaman vuoden päästä mennään pankkiin avaamaan asunto säästötili, jonne sitten joka kuukausi ruvetaan laittamaan rahaa säästöön unelmien asuntoa varten. Yleensä asunnon osto on myös ensimmäinen iso päätös elämässä ja sitä pidetään niin sanottuna ensimmäisenä aikuistumisen askeleena. Oman asunnon omistamisessa on moni ensimmäisen kerran ottanut isomman lainan pankista ja on täten vastuullinen uudesta talosta ja siitä tulleesta lainasta. Tietenkin pitää huomioida, että moni ei nykyaikana asuntoa osta ollenkaan elämänsä aikana, joten se ei ole ainoa aikuistumisen meriitti. Oman asunnon ostohan on tietenkin erittäin innostavaa ja jännittävää aina, vaikka sen olisi tehnyt jo monta kertaa aiemmin. Käytetäänhän siihen kuitenkin huomattava määrä rahaa, joten valinta kannattaa aina miettiä huolellisesti. Ensimmäisen asunnon ostossa kaikki kyseiset tunteet vielä tuplaantuvat, joten asunnon ostaessa kannattaa olla erittäin tarkka ja selvittää oleelliset asiat, ennen ostohetkeä.

Mitä asioita on sitten tärkeä muistaa asuntoa ostaessa?

Ennen asunnon ostamista kannattaa aina asia suunnitella tarkasti. Mihin tarkoitukseen asuntoa olet ostamassa, itselle vai sijoitukseksi? Ennen asunnon ostoa on tärkeä istua ensin alas ja miettiä mitkä asiat asunnossa ovat tärkeitä, mikä on asunnon oston budjetti ja mitä asunnon ostolla haetaan. Tärkeänä asiana on myös saada ensimmäiseksi lainalupaus pankista. Tämä on erittäin tärkeä tehdä ensimmäisenä ja ilman lainalupausta, asuntoa ei voi myöskään ostaa. Ennen pankkiin sisään kävelemistä, pitää kuitenkin miettiä kuinka ison lainan haluaa ja kuinka paljon tätä pystyy kuukausittain lyhentämään. Yleisenä suosituksena on ottaa laina sellaisella maksusuunnitelmalla, jossa lyhennyserät ovat noin kolmasosa omista kuukausittaisista nettotuloista. Sitten kun asunnon tarpeet ja lainat on hoidettu, on aika alkaa tutustumaan asuntomarkkinoihin ja itse asuntoon. Tässä päästään jo vihdoinkin itse asiaan, eli asuntojen vertailemiseen ja näytöissä käymisiin. Tässä kohtaa sinulla pitäisi olla ja tiedossa, miltä alueelta asunnon haluat ja mikä asunnon oston budjetti on. Tämä helpottaa huomattavasti asunnon etsimistä. Kannattaa ensin kuitenkin laittaa yleis-selailu myynti-ilmoituksista, internetin, lehtien ja kiinteistönvälitys yritysten sivuilta. Tämä antaa yleiskäsityksen siitä, minkälaisia ja tasoisia asuntoja on tarjolla ja minkälaisella hinnalla saa mitäkin. Myynti-ilmoituksia selatessa on tärkeää myös hinnan ja kuvien lisäksi tarkistaa muutama muukin asumiskustannuksiin vaikuttavat kulut. Näitä kuluja ovat muun muassa vastikkeet, vesi- ja autopaikkamaksut. Lämmitysmuoto kannattaa myös aina tarkistaa erikseen, nimittäin se saattaa vaikuttaa asumiskustannuksiin. Esimerkiksi, jos asunnon lämmitys toimii sähköllä saattaa se nostaa huomattavasti sähkölaskun summaa. Tämä on kuitenkin ihan asuntokohtaista, joten lämmitykseen liittyvät asiat, kannattaa tutkia huolellisesti. Remontit täytyy myös aina tarkistaa, enne asunnon ostoa. On hyvä tietää, että onko asuntoon tehty viime aikoina isoja remontteja vai onko isommat remontit vasta tulossa. Nämä myös vaikuttavat asunnon valintaan, jos asuntoon on lähiaikoina tulossa putkiremontti tai muu isompi korjaus. Viimeinen tärkeä asia tarkistaa tontti. Onko asunnolla oma tontti vai vuokrattu tontti. Vuokrattu tontti luonnollisesti nostaa asunnon kuluja ja jos tontin vuokra-aika on päättymässä, on seuraavaan vuokrajaksoon todennäköisesti tulossa korotuksia. Asunnon vapautuminen on myös syytä tarkistaa, jotta se sopii yhteen omien suunnitelmien kanssa.

Mitä asioita on sitten tärkeä muistaa asuntoa ostaessa?

Asuntomarkkinoilla on aina paljon eri vaihtoehtoja ja myytävien asuntojen määrästä hämmentyy helposti. Tästä syystä on erityisen tärkeää aina tutustua ostamaansa asuntoon huolella, ettei asunnon oston jälkeen ilmaannu yllätyksiä.

Jaa:

Saatat myös pitää …