Omakotitaloissa suuri ei enää välttämättä ole paras

Omakotitaloissa suuri ei enää välttämättä ole paras

Suomessa omakotitalot on pitkään rakennettu lähes linnakemaisiksi kokonaisuuksiksi. Me myös vietämme ilmastostamme johtuen paljon aikaa sisällä, joten tilankaipuu on siinäkin mielessä perusteltua. Suomalaiset ovat aina noudattaneet asumisen suhteen konservatiivista linjaa eivätkä ole olleet kiinnostuneita uusista ratkaisuista, mutta viime vuosina rakentajissa on herännyt kiinnostus myös pienempiä omakotitaloja kohtaan.

Uusien omakotitalojen joukossa alkaa olla tarjolla runsaasti noin 70 neliön suuruisia taloja. Taloudellisesti tiukemmat ajat ovat saaneet ihmiset pohtimaan lisäneliöiden tarvetta ja monet ovat päätyneet siihen, että vähempikin riittää. Pohjanmaan Kiinteistökaupan toimitusjohtaja Veli Pouttu vahvistaa, että sadan neliön suuruiset ja sitä pienemmät omakotitalot kiinnostavat nyt ostajia. Saman ilmiön on pannut merkille Kastelli-talot Oy:n liiketoimintajohtaja Jukka Vaaramo.

Pienemmissä taloissa myös asumiskulut jäävät maltillisiksi

Taloudellinen tilanne ei liene ainoa syy pienten talojen suosioon. Perhekoot ovat pienentyneet ja myös yksinasuvia on jatkuvasti enemmän. Ihmisillä ei välttämättä ole aikaa tai innostusta suuren talon siivoamiseen tai suuren tontin hoitamiseen. Kaupungeissa myös tonttien koot ovat rajallisia ja pienen talon etuna on se, että myös tonttivalikoima laajenee.

Uudet, pienet talot ovat varsin energiatehokkaita ja tämän takia asumiskulutkin saattavat jäädä todella pieniksi. Pienempäänkin taloon mahtuu kuitenkin kaikki tarvittava. Esimeriksi 70 neliön taloon mahtuu hyvin olohuone, keittiö, kaksi makuuhuonetta, kodinhoitohuonet, pesuhuone ja sauna. Lisäksi takapihan puolella on suuri terassi. Talon hinta on suunnilleen sama kuin rivitalokolmion.

Pienet tilat tarjoavat arkkitehdille toivottua haastetta

Suunnittelijat ovat erityisen innostuneita pienistä tiloista. Arkkitehti Hilla Rudanko toteaa, että pienten tilojen suunnittelu on mielenkiintoisempaa, sillä samaan tilaan täytyy mahduttaa useita päällekkäisiä toimintoja. Esimerkiksi Rudanko ottaa siirtolapuutarhamökin, joka saattaa olla kooltaan alle 15 neliötä. Konservatiivista rakennuskantaa tukevat myös Suomen tiukat rakennussäädökset ja valvonta. Rakennussuunnitelmien tehtävänä on taata, että kaikki talot ovat asuttavia. Kääntöpuolena on, että sääntöjen tiukkuus lannistaa kokeilevammasta rakentamisesta haaveilevat. Suomessa pienin sallittu huonetila on seitsemän neliötä. Rudanko muistuttaa, että tontti vaikuttaa huomattavasti siihen, sopiiko siihen valmis talopaketti sellaisenaan. Jokainen tontti on erilainen.

Viime vuonna Seinäjoen asuntomessuilla oli ensimmäistä kertaa näytillä kolme minitaloa perinteisten omakotitalojen rinnalla. Minitalot olivat kooltaan alle 35 neliötä. Osa niistä muistuttaa rakenteeltaan miniversiota perinteisestä omakotitalosta, osa taas on suunniteltu kokonaan uudelleen pieniä tiloja ajatellen. Rakennusmääräysten mukaan minitalot eivät ole varsinaisesti omakotitaloja, sillä omakotitalon minimikoko on 50 neliötä. Tämä johtaa toisaalta siihen, että minitaloja eivät koske samat määräykset esimerkiksi eristysten suhteen. Samoin alle 50 neliöiseen taloon ei vaadita koneellista ilmanvaihtoa ja muutenkin rakennusmääräykset ovat löyhemmät kuin suurien talojen kohdalla.

Minitalot kiinnostavat erityisesti vapaa-ajan asuntoina

Tällä hetkellä minitaloja hankitaan lähinnä loma-asunnoiksi, lisärakennuksiksi tai esimerkiksi matkailukäyttöön. Vähitellen jotkut uskaltavat ostaa alle 50 neliöisen talon myös kodikseen. Esimerkiksi yksineläjä ei välttämättä edes tarvitse isompaa tilaa ja minitaloon mahtuu myös pariskunta. Samalla tietenkin säästää monissa elämiseen liittyvissä kuluissa, kuten sähkössä.

Minitalo voittaa kerrostaloasunnon usein tilavuudessa, vaikka neliöitä olisikin käytännössä sama määrä. Kerrostalossa esimerkiksi kylpyhuoneeseen on harvemmin käytetty ylimääräisiä neliöitä. Minitalossa myös ikkunat saa sijoitella haluamallaan tavalla. Toisaalta säilytystilaa on vähemmän kun kerrostaloissa yleiset kellarit ja vinttikomerot puuttuvat. Varastotila pitäisi rakentaa erikseen tai vuokrata jostain muualta erillinen varasto.

Minitaloja saa ostettua talopaketteina siinä missä suurempiakin omakotitaloja. Hinnat noin 40 neliöiselle minitalolle on alle 70 000 euroa, jolloin sinne tehdään valmiiksi kaikki tarvittavat liitännät. Tarvikepakettina tilattavan minitalon hinta on reilusti vähemmän, mutta talo täytyy koota itse.

Jaa:

Saatat myös pitää …