Pienen tilan sisustus – Helpot optiset illuusiot

Pienen tilan sisustus – Helpot optiset illuusiot

Pienessä tilassa asuvan kannattaa kalusteiden lisäksi miettiä tarkasti kuinka se sisustetaan valojen ja värien puolesta. Seinien väreillä, verhoilla, ja jopa matoilla on yllättävän suuri merkitys siinä miltä   tila tuntuu ympärillä. Myös se miten kalusteet on järjestetty, ja miten niiden välillä liikkuminen hoituu kannattaa ottaa huomioon.

Kalusteiden järjestäminen

Tilan suunnittelu pohjapiirustuksen kanssa ennen kalusteiden ostamista on huomattavan tärkeää pienessä asunnossa. Niitä sisustaessa jokainen senttimetri on merkittävä, ja jos kalusteiden asettelu paperille tuntuu tetriksen pelaamisella olet luultavasti yrittämässä ahtaa sinne liikaa tai liian isoja kalusteita. Jos tila on liian ahdas liikkumiselle, siitä saa helposti klaustrofobisen fiiliksen, mieti siis miten tulet liikkumaan huoneessa kalusteiden välissä. Jos joka kerta kävellessäsi työpöydän ohi kolautat polvesi siihen, ei sinulla parin kuukauden päästä ole kovinkaan lämpimiä tunteita kämppää kohtaan. Mieti myös asunnon jakamista tarkoituksellisiin pisteisiin. Työnurkkaus on työnurkkaus, vaikka sen näkisikin sängystä, ja tarkasti ajateltuna tällä saa luotua illuusion huoneista huoneen sisällä. Tämä auttaa tavaroiden pysymiseen omilla paikoillaan, ja yleisen kaoottisuuden vähentämisessä. Pidä myös huolta että kalusteet käyttävät mahdollisimman paljon huoneen korkeutta hyväkseen. Korkeat kattoon asti yltävät kaapistot vievät käytännössä yhtä paljon tilaa kuin matalammat, mutta antavat huomattavasti enemmän varastotilaa. Seinille voi myös helposti asentaa valaisimia, lattialla seisovista lampuista eroon hankkiutuminen vapauttaa paljon liikkumatilaa.

Valon ja värin leikki

Yleisesti on tiedossa että vaaleat värit ovat pienen tilan kaveri, ja tummat pienentävät sitä entisestään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita että pienestä tilasta tarvitsee maalata täysin tylsän valkoista, vaan pienet värikkäillä maaleilla tai tapeteilla tehdyt mielenkiintoiset yksityiskohdat saattavat auttaa luomaan mielikuvaa kolmiulotteisesta suuremmasta tilasta. Koko huoneen tummilla väreillä maalaaminen saattaa myös toimia, vaikka tilan koko tuntuu pienenevän, taidolla saavutettu vaikutelma voi tehdä tilasta ihanan intiimin buduaarin.  Mitä värejä sitten valitsetkin, niissä kannattaa kuitenkin pysyä suhteellisen tiukassa skaalassa, sillä tilan puuttuessa haluat välttää kaaottista yleisvaikutelmaa. Myös peilit ja ikkunat auttavat tunteessa että tila jatkuu kauemmaksi, jos asunnossa on isot ikkunat, pidä ne mahdollisimman puhtaina, ja käytä vaaleita kevyitä veroja jotta valo pääsee läpi mahdollisimman paljon. Korkeat katosta lattiaan roikkuvat verhot auttavat myös jos haluat luoda mielikuvaa korkeasta huoneesta.

Valon ja värin leikki

Optisesti kannattaa myös muistaa että pieni sälä pienessä huoneessa saa aikaan kaaosta, ja tekee tilasta pienemmän oloisen. Sohvaa valitessa saatatkin siis huomata että isompi on parempi, ja useamman istuttava L-sohva saa lisää huoneen kokoa enemmän kuin useammat yhden istuttavat nojatuolit, jotka ovat asujan tiellä miten päin tahansa ne järjestäisi. Sama toimii myös mattojen kanssa, isommat matot luovat tilan tuntua pieniä enemmän. Jos haluat luoda itsenäisiä tiloja, matot auttavat tässäkin asiassa. Yksivärinen matto työpöydän alla rajaa visuaalisesti tämän tilan työkäyttöön, ja pitkä runneri ovelta olohuoneeseen luo mielikuvan anteliaasta hallista.Pienessä tilassa on ihana leikkiä peilien vaikutuksella. Jos koko seinän kokoinen efekti peili ei sovi omalle tyylille, miten olisi vaikka monta kymmentä eri tyyppisesti kehystettyä peiliä. Peilit kannattaa asettaa paikkaan jossa ne heijastavat valoa huoneeseen, mutta muuten rajana on vain oma mielikuvitus. Pienen tilan omistajan kannattaa myös käyttää nykyaikaisia valaisuratkaisuja hyväkseen, ympäri kämppää sijoitetut valo langat luovat huomattavasti mukavamman ilmapiirin kuin rankat kattovalot. Katosta roikkuvat lamput myös saavat tilan tuntumaan pienemmältä. Jos kauhulla ajattelet sitä kuinka paljon joudut juoksentelemaan eli valokatkaisimien perässä yömyöhään, mieti vaikka Googlen Alexaan vastaavan valojärjestelmän laittamista kotiisi. Sillä saa kätevästi himmennettyä kaikki kodin valot yhdellä komennolla.

Jaa:

Saatat myös pitää …