Pienen tilan sisustus – Nerokkaat kalusteratkaisut

Pienen tilan sisustus – Nerokkaat kalusteratkaisut

Pienessä kaupunkiasunnossa majaansa pitävät usein katselevat sisustuslehtien kuvia haikein mielin, miettien miten ihanaa olisi jos kodista saisi uudistettua kauniin ja Instagram kuvien arvoisen. Tilan puute kuitenkin tuntuu tekevän siitä vähemmän vaivan arvoista, eihän sinne yksiöön saa mahtumaan muuta kuin pienen sohvan, sängyn ja telkkarin. Pienestä tilasta muodostuu sitten paikka jossa vietetään vain välttämättömin aika, ja kodin kauniiksi sisustaminen jätetään niille joilla on lääniä mihin levittää tarvittavat elementit.

Haaveet kannattaa kuitenkin ottaa tosissaan, sillä kekseliäillä sisustusratkaisuilla kodin jokaisen neliömetrin saa otettua hyötykäyttöön, ja optisten illuusioiden kautta luotua helposti mielikuvan suuremmasta lukaalista. Pienessä kodissa on myös useita loistavia puolia. Aikaa ei kuluu jumalattomia määriä siivoamiseen, ja rahaa säästyy kun sinne tulee ostettua vain kaikista välttämättömimmät elementit. Sisustajan kannattaa kuitenkin miettiä tarkasti mitä elementtejä hän tilaansa haluaa, sillä hiemankin liian suuret kalusteet vievät turhan määrän tilaa. Tämänkin voi ajatella positiivisesti niin, että tarkka suunnittelu tarkoittaa, että jokainen ostamasi tavara on varmasti mieleinen!

Ennakko järjestelyt

Ennen sisustus urakan aloittamista kannattaa ottaa kämpän pohjapiirros käyttöön, ja piirrellä kaavioita siitä mitä elementtejä haluat mihinkin asunnon osaan. Mieti tarkasti kuinka pistorasiat, ovet, ikkunat ja patterit vaikuttavat huoneiden järjestelyyn. Seuraavaksi mieti mitä tavaroita kodista löytyy jo valmiiksi, ja mitä pitää ostaa uutena. Osa vanhoista tavaroista saattaa olla myös tilaan liian isoja, ja ne kannattaa laittaa reippaasti vaihtoon. Jos asut sinkkuna pieni neliöisessä studiossa, tarvitsetko oikeasti suurinta mahdollista sänkyä, vai auttaisiko king size kokoiseen pedin vaihtaminen pienempään tilan luomisessa. Mieti myös mitä käyttötavaroista voisi laittaa varastoon, tai kierrätykseen tilaa viemästä. Ole tarkka itsesi kanssa, ja ota käyttöön rutiini, jossa kesävaatteet pakataan vakuumi pusseihin joka syksy, ja talvi vaatteet kesäisin. Naulakossa roikkuvat isot takit vievät yllättävän paljon tilaa, ja aiheuttavat ahtauden tunnetta.

Käytännölliset kalusteet

Kalusteita valitessa kannattaa miettiä mitä oikeasti tarvitset. Sängyn vaihtaminen pienempään saattaa yllättäen vapauttaa tarpeeksi tilaa että saat makuuhuoneen nurkkaan kovasti kaipaamasi toimiston pöydän. Pöytää valitessa taas voit ajatella sen tupla käyttöä, ja saada samasta pienestä tilasta nerokkailla säilytys ratkaisuilla sekä kosmetiikka- että tietokone pöydän. Mieti kuinka paljon kalusteet vievät tilaa huoneeseen päin tullessaan. Leveys ei välttämättä ole suurin ongelmasi, mutta jos pöytä tulee huoneeseen päin usean metrin, joudut jatkuvasti kiemurtelemaan sen ohi, mikä saa tilan tuntumaan huomattavasti pienemmältä. Jos säilytyslokeroita löytyy tarpeeksi, pöydän pituuden tarvitsee olla vain sen verran että siihen saa kätevästi laitettua kannettavan tietokoneen. Vanhemmat kalusteet tuppaavat vievän enemmän tilaa, sillä kymmenkunta vuotta sitten ne vaativat tarpeeksi lääniä ison ja painavan monitorin kantamiseksi. Jos et tarvitse meikkipöytää,ylöspäin kokoon taittuva pöytälevy saattaisi olla myös hyvä vaihtoehto. Olohuoneessa kalusteet kannattaa laittaa tekemään vaatimansa tilan puolesta töitä. Pieni vuodesohva on kätevä vieraiden varalle, ja kahvipöydän tilalle voisit hankkia ottoman tuoleja, jotka tuplaavat pöytinä kun niiden päälle laittaa vaikkapa tarjottimen. Myös kivan näköiset säilytys kuutiot auttavat kahvipöytä ongelmassa. Lisää säilytys tilaa saa itselleen myös seinille ripustettavista hyllyistä, perinteiset kirjahyllyt vievät pienessä asunnossa huomattavan määrän tilaa, kun taas tarpeeksi ylös ripustetut roikkuvat hyllyt vapauttavat lattian vaikkapa sohvalle. Yksi asuntojen eniten tilaa vievistä elementeistä on usein televisio. Useimmilla meistä on jo käytössä nykyaikaiset taulutelevision, mutta ne laitetaan vieläkin vanhanaikaisesti TV tason päälle. Useimmat malleista saa hyvin näppärästi kiinnitettyä seinälle muiden kalusteiden tieltä.

Käytännölliset kalusteet
Jaa:

Saatat myös pitää …