Talo vai huoneisto, kumpi kannattaa ostaa

Talo vai huoneisto, kumpi kannattaa ostaa

Asunnon osto on iso päätös. Ehkä yksi elämäsi isoimmista. Siksi sen kanssa ei kannata hätiköidä, vaan selvittää kaikki asunnon ostoa koskevat asiat tarkkaan ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Asunnon ostoon liittyy paljon erilaisia lakipykäliä ja tietoja, mitkä pitää kaikki huolellisesti selvittää ennen ostoa. Katsotaan kuitenkin ensin, minkälaista asuntoa kannattaa lähteä ostamaan.

Se, päättääkö ostaa kokonaisen talon vai pelkän huoneiston kerros- tai rivitalosta riippuu hyvin paljon ostajan tarpeista ja asunnon hinnastakin. Suoraan ei voida sanoa, että talon ostaminen olisi parempi vaihtoehto tai että, huoneisto kannattaa ehdottomasti ostaa. Näiden kahden välillä voidaan kuitenkin tehdä erilaisia vertailuja ja auttaa näin ostajaa miettimään, kumpi niistä olisi itselle sopivampi vaihtoehto.

Aloitetaan kaiken perustasta eli hinnasta. Hintahan on yleensä jo ostajalla ainakin jonkinlaisena ajatuksena mielessä ja asunnon pitää sopia ostajan määrittelemään hintahaarukkaan. Omakotitalon ja huoneiston hintoja vertaillessa, on omakotitalo yleensä huomattavasti kalliimpi vaihtoehto. Se kuitenkin riippuu paljon myös remontin määrästä ja asunnon koosta.

Seuraavaksi tulee sijainti. Sijainti ja asunnon hinta kulkevatkin käsi kädessä, joten sijainti voi loppuen lopuksi myös vaikuttaa siihen, ostetaanko omakotitalo vai huoneisto. Maaseudulla ja syrjäisemmissä paikoissa omakotitalo voi olla edullisempi kuin kaupungin keskustasta hankittu huoneisto. Kaupunkiasuntoja voi olla myös jonkin verran hankalampi löytää nykyään, sillä ne ovat todella haluttuja.

Kun hinta ja sijainti päätös on saatu kohdilleen, voidaan ruveta katsomaan tarjontaa. Mieli kannattaa kuitenkin pitää avoinna. Joskus kohdalle voi osua oma unelmatalo, mikä ei olekaan aivan siellä, missä sen alun perin toivoisi olevan. Mutta silloin voi miettiä, olisiko valmis joustamaan alkuperäisistä vaatimuksistaan ja muuttaakin muualle. Voi jopa käydä niin, että omakotitalon ostaja löytääkin unelmiensa huoneiston vanhasta luhtitalosta.

Monesti asunnon ostamiseen käytetään paljon aikaa ja harkintaa. Suosittelen paljon avointa mieltä ja todella monen ja erilaisen asunnon tarkastelua ennen päätöksen tekemistä. Jos apuna käyttää ammattilaista, kannattaa jo siinä vaiheessa ilmoittaa olevansa vapaa myös tarjouksille, mitkä voivat poiketa hieman alkuperäisestä toiveesta. Yleensä jos jokin asunto tuntuu juuri oikealta ja se saa aikaan hyvän fiiliksen, se onkin se oikea.

Hyvät ja huonot puolet

mittaa ammattilaisille ja huijareille

Näiden kahden eri asuntomuodon välillä kannattaa punnita sekä hyviä, että huonoja puolia. Molemmista löytyy niitä kyllä yllin kyllin. Jo pelkkä omakotitalon osto on monimutkaisempi prosessi huoneiston ostoon verrattuna. Vaaditaan monenlaisia eri virallisia todistuksia ja kuntotarkastuksia. Nykyään paljon puhutut homeongelmat vaivaavat erityisesti omakotitaloja. Asiakirjojen sopimukset ja oikeudet pitää kaikki tarkistaa huolella.

Tässä suhteessa huoneiston ostaminen on helpompaa, sillä siinä turvana on yleensä jo olemassa oleva kiinteistönhoito ja kaikki tarvittavat paperit ovat helposti saatavilla. Myös huijauksen kohteeksi joutuminen huoneiston ostossa on epätodennäköisempää. Taloyhtiön paperit ja sopimukset on kuitenkin syytä lukea huolella läpi, sillä monet niistä on tehty talojen rakennusaikana, ja ne eivät enää täysin täytä nykyajan vaatimuksia.

Oli kyseessä sitten omakotitalo tai huoneisto, on ostaja itse vastuussa sen tarkistamisesta. Vaikka vastuu onkin ostajalla, on myyjän silti lain mukaan ilmoitettava asunnon hintaan vaikuttavat seikat ja ongelmat ennen myyntiä. Tällaisista asioista tulee jatkuvasti erimielisyyksiä ja ne johtavat usein hankaliin oikeudenkäynteihin.

Omakotitalossa ihanaa on oma piha ja oma rauha. Huoneiston omistamisen helppous on rentouttavaa ja siihen ei tarvitse käyttää koko omaisuutta. Kumpaan tahansa sitten päätyykin, niin oman asunnon omistaminen on todella hienoa, sillä sen saa sisustaa ja rakentaa juuri niin kuin itse haluaa.

Jaa:

Saatat myös pitää …