Ympärivuotinen mökki

Ympärivuotinen mökki

Mökki on monelle suomalaiselle tärkeä paikka. Mökille voi lähteä rentoutumaan pidemmäksikin aikaa ja rentoutumisen lomassa moni alkaa haaveilemaan kesämökkinsä muuttamisesta ympärivuotiseksi asuinpaikaksi. Kesämökki voidaankin tietyissä tilanteissa muuttaa ympärivuotiseksi asunnoksi, mutta sen täytyy ensin täyttää tietyt kriteerit. Eristeetön mökki ei pidä lämpimänä talvella ja ikkunoiden vaihto voi tulla tarpeeseen. Jos olet aikeissa muuttaa oman kesämökkisi ympärivuotiseksi, selvitä ensin ainakin tässä artikkelissa mainitut seikat.

Mökkeily myös talvella

Suomalaiset mökkeilevät pääosin kesällä, mutta yhä useampi käy mökillä myös muina vuodenaikoina. Monen suomalaisen mökki on jo vanha eivätkä vanhat mökit tarjoa välttämättä parasta mahdollista mökkeilykokemusta talvella. Mikäli mielit käyttää mökkiäsi myös talvisin, tulisi mökki tarkistuttaa ja arvioida, mitkä osat vaativat muutostöitä. Vialliset osat tulee korjata, lämmöstä huolehtia ja myös siitä, että lämpö pysyy mökissä. Tämä onnistuu eristeiden avulla. Mökkeily on helppoa kesällä, kun ei tarvita lämmitystä tai välttämättä sähköäkään, mutta talvella haastetta voi tuoda vedentulo. Haetaanko mökin vesi kaivosta? Kaivon vesi on hyvä tarkistuttaa ja kaivo tulisi muutenkin tyhjentää ja puhdistaa esimerkiksi 3 vuoden välein. Näin vesi pysyy raikkaana ja sitä on ilo käyttää.

Kriteerit mökistä asuintaloksi

Kesämökki voidaan joko ottaa käyttöön ympärivuotisesti tai se voidaan muuttaa ympärivuotiseksi asuintaloksi. Mikäli tällainen muutos halutaan tehdä, tulee sen täyttää muutamia kriteereitä, jotta asumus toimisi myös talvisaikaan. Yksi tällaisista kriteereistä on energiatehokkuus. Jokaisesta rakennuksesta tehdäänkin energiatehokkuuslaskelma, kun lupaa haetaan. Kesämökin eristykset eivät usein kelpaa talvikäyttöön. Sama koskee ovia: niiden tulee pitää lämpöä kylminäkin päivinä. Kesämökin varustus ei useinkaan kelpaa ympärivuotiseen käyttöön ja siksi moni joutuukin tekemään muutostöitä ennen ympärivuotiseksi asunnoksi hakemista.Monessa kesämökissä on takka tai muu tulisija, jota voi käyttää talvella lämmitykseen. Takka saattaa olla eduksi energiatehokkuuslaskelmassa ja sen ansiosta lisäeristyksiä ei välttämättä tarvita. Kunta saattaa puuttua myös liian pieneen tonttiin tai siihen, että rakennus ei ole tarpeeksi lähellä palveluita. Lisäksi mökin alueen luonnonarvo otetaan huomioon muutosta haettaessa. Nämä kannattaa selvittää ennen laajojen remonttitöiden aloittamista, jotta et remontoi turhaan.

talvimökki

Talviasuttavassa mökissä tulee olla mahdollisuus ylläpitää vähintään 17 asteen huonelämpötilaa. Liian vähäiset eristeet tai vääränlaiset ovet ja ikkunat päästävät kylmää taloon, jolloin talo ei pysy halutussa lämpötilassa. Lisäksi taloon kokoon on kriteerejä, kuten vähintään 20 neliömetrin kokonaispinta-ala. Talon jätehuollosta ja sähkönjakelusta on huolehdittava asianmukaisella tavalla. Jäteveden tyhjennyksestä voi kysyä kunnan rakennusvalvonnasta, joka antaa sinulle selkeät ohjeet, kuinka sinun tulee toimia. Mitä tulee sähköön, ei kesämökillä useimmiten kulu sähköä kovinkaan paljoa sen varustelutason vuoksi. Kun mökki otetaan käyttöön, tuodaan sinne yleensä paljon sellaisia kodinkoneita, joita tarvitaan normaalissa asumisessa, mutta joita ei yleensä kesämökillä tule käytettyä. Jos mökille ei ole rakennettu sähköverkkoa, kannattaa olla yhteydessä sähkönjakelijaan ja saman seudun mökkiläisiin. Sähköverkon asennuskustannukset voitaisiin jakaa muiden mökkiläisten kesken, jotka ovat myös kiinnostuneita alueen sähköverkosta.

Helpotusta lainsäädäntöön

ELY-keskuksen yhteystiedot

Maankäyttö- ja rakennuslakiin tuli helpotusta 1. toukokuuta 2017, kun vapaa-ajan asunnon muuttamiseen ympärivuotiseksi rakennukseksi tuli muutoksia. Muutosten myötä mökin muuttaminen asuintaloksi muuttui helpommaksi prosessiksi ja asiat saivat selkeyttä. Muuttamisen suhteen on ollut aiemmin ristiriitoja ELY-keskuksen ja kuntien välillä. Tahot ovat olleet eri mieltä siitä, kuinka mökkien muuttamistapauksia tulisi käsitellä. On tapauksia, joissa ELY-keskus on valittanut kunnan myöntämästä luvasta. Nyt asiat ovat kuitenkin selkeämpiä ja tapauksissa voidaan selvitä jopa pelkällä kunnan rakennusluvalla. Kunnat ovat aiemminkin olleet

Jaa:

Saatat myös pitää …